Výživa v těhotenství
Výživa v období gravidity je lehce konkrétnější než zdravá strava každého běžného člověka, který momentálně touto nádhernou fází života neprochází. I když základ tohoto stravování je poměrně stejný. Během těhotenství je totiž více než kdykoli jindy důležité, zaměřit se na pestrost a vyváženost stravy.
Vlivem některých hormonů těhotné ženy, dochází ke změnám v metabolismu. Organismus matky tak zajišťuje vhodné prostředí pro vývoj plodu. Např. změny v metabolismu sacharidů v prvním trimestru, způsobují zvýšené vyplavování inzulínu do krve a jeho vlivem a vlivem jiných hormonů dochází k vytváření si větších tukových zásob, které se v pozdějším stádiu těhotenství znovu využívají jako plnohodnotný zdroj energie.
V těhotenství dochází také ke změnám v trávícím traktu, především vlivem hormonu progesteronu. Ten ovlivňuje činnost hladkého svalstva trávícího traktu, čímž snižuje jeho pohyblivost. V tomto období se nejčastěji objevuje zácpa. Ovlivněna je také pohyblivost žaludku což společně s tlakem dělohy napomáhá návratu žaludečního obsahu zpět do jícnu, což způsobuje tvz. pocit pálení žáhy.
S čím Vám můžeme pomoci:
Jak zvládat chutě v těhotenství a noční hlad
Výživa v těhotenství rozdělena dle trimestrů
Výživa po porodu
Nechutenství a nadměrná hubenost v těhotenství
Obezita v těhotenství
Gestační diabetes